21 Януари 2019
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Какво е явното в Зодиака, върху който се изгражда хороскопът?

Изпратил: Ансалди

Зодиакалните знаци имат вътрешна връзка по елементи /стихии/ и образуват така наречените триъгълници.
Елемент ОГЪН. Зодиакалните знаци Овен, Лъв и Стрелец имат нещо живо, активно, стремеж към действие. Огненият триъгълник дава: пламенност, доверие в собствените сили, въображение, амбиция, независимост, топлота, страстност, раздразнителност.
Елемент ЗЕМЯ. Зодиакалните знаци Телец, Дева и Козирог са по-земни. При тях преобладават земните стремежи и наклонности. Земният триъгълник дава: предразположение към материалното, практичен ум, благоразумие, търпение, упование, любов към реда, безпокойство, егоизъм, страх.
Елемент ВЪЗДУХ. Зодиакалните знаци Близнаци, Везни и Водолей показват преимуществото на разумния, духовния елемент; движат се в необвързания свят. Въздушният триъгълник дава: интелигентност, размишление, надареност, сръчност, приспособяване, проницателност, възпитание, дар за комбиниране.
Елемент ВОДА. Зодиакалните знаци Рак, Скорпион и Риби показват силно вълните на чувствата. Водният триъгълник дава емоционален живот, чувственост, желание, възприемчивост към чужди влияния, вдъхновение, сантименталност, въображение, възраждане, мистериозност.

# Зодиакалните знаци се подразделят динамично по четири /на кръст/, чрез което се обръща внимание на трите степени на тяхната подвижност.

* Кардинални знаци са Овен – възбуждащ, Рак – нужда от промени, Везни – подвижен и Козирог – стремеж към по-високото. Кардиналният кръст прави: инициативен, активен, деятелен, подвижен, възприемчив, съчувстващ, идеалист, прогресивен, но до известна степен заслепен, липса на постоянство, на търпение.
* Стабилни /неподвижни/ знаци са Телец – търпение, Лъв – стабилност на характера, Скорпион – жилавост, Водолей – спокойна разсъдливост, пресметливост. Стабилният кръст прави: стабилност на волята, на страстите, концентриран, издръжлив, търпелив, въздържащ се, запазва придобитото, способен за съпротива, здрав, консервативен, но едновременно и непреклонен, горделив, нетолерантен.
* Променливи знаци са Близнаци – разсеяност, Дева – непостоянство, Стрелец – удобство, неуравновесеност и Риби – колеблив, безпокоен. Променливият кръст прави: приспособяем, многостранчив, безпристрастен, остроумен, достъпен за чуждо влияние, но също повърхностен, нерешителен, неуравновесен.

Разпределението на планетите в знаците на един хороскоп показва кои са преобладаващите елементи, насочващи към основната същност на индивида. Това е първото разграничение от определянето на човек само по слънчевия знак. След него е тълкуванието, което обхваща заеманите Зодиакални знаци от Слънцето, Асцендента (изгряващият знак в часа на раждане), Луната и Меркурий, модифицирани от знаците и другите фактори.
Природата, отличителните белези и влиянието на Зодиакалните знаци върху личността, разглеждани по-нататък, са достъпни за всички, които са заинтересувани и малко от астрология. Но влиянието на знаците в съчетание с домовете се предава само чрез канала на планетите, които ги управляват и които наричаме управители или господари на даден знак или дом. Тук ще прибавим към магията на съответствието <знак – дом> и <планетата – управител> на разглеждания знак-дом с нейния космичен статус в хороскопа.

Да си припомним, че дванадесет планети са използвани при създаването на звездния Зодиак от древните цивилизации. Затова е необходимо да се запознаем основно с принципното значение и отличителните белези на планетите. В практиката светилата - Слънце и Луна, също се наричат планети.
Слънчевата система се състои от една централна планета, наречена Слънце, която по отношение на останалите девет планети е неподвижна и се върти около оста си, а останалите я обикалят. Луната обикаля Земята. Това е познатото ни астрономическо или хелиоцентричното схващане за Слънчевата система. Както споменахме, в астрологията тази система се разглежда от геоцентрична гледна точка – всички планети се въртят около Земята по еклиптиката – лента на небесния свод с дванадесетте знака. Значението на знаците на Зодиака е дълбоко символично със свой особен смисъл.След изчисляване и разполагане на планетите в зодиакалния кръг – съставяне на хороскопа, се пристъпва към неговия анализ и интерпретация на темите.

# Хилядолетната практика е установила принципи, белези и качества на планетите, които по същество характеризират Зодиакалните знаци и съответните домове. Символите, с които се изобразяват планетите, са обяснени изчерпателно (езотерично) от някои автори и са съчетание от графичните изображения на Слънцето, Луната и Земята. Тук само ще ги означим.

Съгласно даденостите във всеки хороскоп планетите логично е да се разглеждат и тълкуват с тяхното положително и негативно влияние.СЛЪНЦЕ

 • Дух, ум, живото същество, еволюция, индивидуалност, характер, мъжкия пол.
 • Тяло, клетка, здраве, жизненост, виталност, сърце, циркулация.
 • Воля за живот, сила, стремеж за управление, организаторски способности, стремеж към цел, способност за вземане на решение, честолюбие, достойнство, експанзия, великодушие.


ЛУНА

 • Душа, женски принцип, жената, популярност, плодородие, учение, народ.
 • Функционална хармония, способност за възпроизводство, естествените, подсъзнателни функции, телесни течности (лимфа).
 • Майчински инстинкт, промяната, обществен живот, наследственост, адаптация, възприемчивост, благоразумие, въображение, магнетизъм, чувствителност, пасивност, алтруизъм, интуиция.


МЕРКУРИЙ

 • Интелект, средства за изразяване, разум, памет, приспособяване.
 • Гръбначно-мозъчна система, двигателни нерви (ларингс, език, ръце), дишане.
 • Интелигентност, анализ, способност за съждение, критичност, посредничество, околната среда (близките), слово, наука, търговия, похватност, дипломатичност.


ВЕНЕРА

 • Любов, привличане, хармония, изкуство, удоволствия.
 • Продукти от работата на жлезите (бъбреци, вени), детеродни органи, система на чувствеността, сетивната изостреност, гърло, косата.
 • Физическа привлекателност, чувство за любов, усещане за красота, хармония и благосъстояние, позитивно отношение към живота и света, сантименталност, брака и сдружавания, жената, любовницата.


МАРС

 • Енергия, дейност, сила, движение.
 • Телесна топлина, мускули, външни полови органи (функции), апендикс, жлъчка.
 • Сила на волята, решителност, смелост, мъжество, построяването и разрушаването, искреност, страст, желание, любовника, съперника, явните врагове, огъня, остри механични инструменти (желязото).


ЮПИТЕР

 • Хармония (редът), компенсация, мъдрост, великодушие, предпазване, закон, религия.
 • Органите, артериалното кръвообращение, функциите на хранене (пълнота), черен дроб, обоняние.
 • Стремеж към разширение, благородство, справедливост, оптимизъм, общественото съзнание, почестите, късмета, богатството, стремеж към морал и верую, философия, искреност, добродетелност, толерантност.


САТУРН

 • Задържане, конкретност, концентрация, времето, осъзнаване, забавяне, свиване, стабилност, трудност.
 • Костната система, процесите на втвърдявания, загуба на органи, забавяне на функциите, кожата, зъбите, далака, слуха, старост.
 • Постоянство, благоразумие, търсене, чувство за дълг, резервираност, целомъдрие, съзерцание, прецизност, укрепването, дълготраенето, системата, бедността, самотата, пречките, нещастията.


Да се ограничим временно със синтезираното възприятие на тези седем планети, които древните първоначално са използвали за управители на Зодиакални знаци и домове. И до днес тези планети, съдържайки и други астрологични тълкувания, оказват определящо значение за индивида при разглеждането на неговия хороскоп, влияят най-много за формирането на личността и отношенията й със заобикалящата среда.

Близките до Слънцето планети, съобразно движението си наричани бързи, оказват влияние върху личностното физическо и душевно състояние и развитие. От тях пет планети са лични: Слънце и Марс (ян), Луна и Венера (ин) и Меркурий (ден) – свързващ, пренасящ вибрациите между ян и ин. Заедно с Асцендента тези планети безспорно влияят и върху междуличностните отношения. Юпитер (ян) и Сатурн (ин) се разглеждат като социални планети, засягащи жизнената енергия на индивида, съзнателното Аз, себето.
На общата характеристика от влиянието на планетите върху човека по-силно от всички оказват въздействие Слънцето и Луната, чиято взаимовръзка е необходимо да отчитаме преди всичко. Слънцето – точка на саморазкритието, на самореализацията, точка на развитието на духа. Луната – емоционалната същност на човека.

* Ще припомним, че всички явления в този свят на промяна са взаимносвързани в динамични структури, които непрекъснато се формират и разтварят в космичния поток на Дао. “Да отидеш надалеч означава да се завърнеш” (Лаодзъ). Това е представата, че всяко развитие в природата, във физичния свят и в човешката ситуация проявява циклични структури чрез противоположностите на ин и ян, на поява и изчезване, на разширение и свиване.
Тази представа в Китай без съмнение е произлязла от движението на Слънцето и Луната и от смяната на годишните времена. Но е възприета като общо правило в живота с вярата, че една ситуация, която се развива до крайна степен, трябва да се обърне и да се превърне в своята противоположност.
Двата архетипни полюса на природата представляват не само светло и тъмно, но и мъжко и женско, горе и долу. Ян символизира движение, а ин – покой. Ин е комплексният, женски, интуитивен начин на мислене, ян – ясният и рационален мъжки интелект. Динамичният характер на ин и ян се илюстрира с древния китайски символ или “Диаграма на най-висшия принцип”.

Впоследствие ще опознаем планетите Уран, Нептун и Плутон – с най-отдалечени орбити от Слънцето, наричани висши, глобални, тежки планети. Висшите планети дават отражение върху големи периоди от време (планетата Плутон “преминава” един Зодиакален знак около 15 години) и засягат големи групи хора.